Air Mata Darah Bukan Penyakit Asing


Air Mata Darah Bukan Penyakit Asing -, Bayi berumur dua bln yg didakwa berdarah terhadap mata dikala menangis, disahkan menghidap penyakit Pseudomemnranous Conjunctixitis atau jangkitan kuman terhadap lapisan dalam mata.

Pakar Perunding Mata Hospital Melaka, Doktor Raja Norliza Raja Omar berbicara, jangkitan kuman kepada lapisan mata Maryam Batrisya Abu Kassim itu bagaimanapun bukan perkara asing, malah tidak jarang berlaku terhadap bayi atas sekian banyak hal.

“Jangkitan kuman terhadap lapisan dalam mata (conjunativa) menyebabkan bayi mengalami sakit mata & bertahi setelah itu mengeluarkan darah kala bayi menangis.

“Ia membawa musim buat pulih & pihak hospital kerap panggil ibu utk rawatan bagi membersihkannya. Tapi dirinya bukan sesuatu yg asing & tidak jarang berlaku pada bayi sahaja,” jelasnya.

Disebabkan itu, tuturnya, ibu bapa butuh menekankan faktor kebersihan & aspek persekitaran biar penyakit itu boleh dikawal.


“Sebenarnya kebersihan & persekitaran mainkan aspek utama. Lepas bersihkan mata, pastikan tisu atau putik kapas konsisten dibuang & pastikan pula tangan kita bersih kerana imunisasi bayi belum lumayan kuat.

“Penyakit ini bukan sesuatu yg memudaratkan biarpun bila merebak ke bahagian kornea mata boleh menyebabkan buta. Namun buat kes jangkitan kuman ini tidak sempat lagi berjalan sedemikian,” menurutnya diwaktu ditemui, semalam.

Sementara itu, ibu kanak-kanak berkaitan, Hazura Kamal Santhirasehar, 24, bicara, penyakit anak bongsu dari lima adik beradik itu dikesan sejak umur anaknya lima hri maka membimbangkan beliau & suami, Abu Kassim Mahmuddin, 39.

“Pada mulanya, ia tidak jarang mengalami sakit mata & dia jadi merah & bertahi. Lebih membimbangkan dirinya dapat mengeluarkan darah seandainya kerap menangis. Aku menjadi takut karena tidak sempat tengok bayi bergini.

“Setakat ini telah lebih 20 kali aku bertemu bersama doktor bagi memperoleh rawatan & waktu ini beliau beransur pulih. Tapi, aku pun bercadang buat menciptakan rawatan Islam serta untuknya,” jelasnya yg tinggal di Tanjung Minyak, di sini.

Hazuran bagaimanapun mengakui sedikit lega sesudah mendapat penjelasan daripada doktor pakar yg menerangkan dengan cara terperinci mengenai penyakit anaknya itu.

Nah Untuk Informasi kesehatan lainya dan solusi pengobatan herbal yang efektif dapat anda simak di Toko QnC Jelly Gamat Yang akan Mengulas Seluruh informasi kesehatan terupdate. 
Share:
Copyright © Toko QnC Jelly Gamat Di Indonesia | Powered by Design by ronangelo | Blogger Theme by |Distributed By