Endometriosis bukan penyakit remeh

 
Endometriosis bukan penyakit remeh -, LAPISAN dalaman rahim dipanggil endometrium. Kadangkala, lapisan sedemikian berada di luar kawasan rahim, di mana-mana di rongga abdomen, ini dipanggil endometriosis.

Endometriosis boleh menyebabkan kesakitan sebelum & semasa kehadiran haid. Darjah kesakitan ini berbeza-beza di antara individu. Endometriosis yg melampau boleh menyebabkan kemandulan.

“Lapisan dalaman rahim dipengaruhi oleh perubahan hormon perempuan bulanan, lazimnya kitaran hormon ini sewaktu 28 hri. Endometrium menebal & tumbesarannya bertujuan sbg penyediaan kepada kedatangan janin.

“Sekiranya persenyawaan tak berlaku, endometrium menipis & gugur juga sebagai darah haid.

“Perubahan dengan cara berkala bulanan ini dirangsang oleh hormon estrogen & progesteron yg dikeluarkan oleh ovari,’’ kata Pakar Obstetrik & Ginekologi, Dr. Premitha Damodaran.

Apakah endometriosis ?

Endometriosis yaitu hambatan bergantung estrogen yg boleh mengakibatkan morbiditi yg tinggi termasuk juga sakit pelvis, pembedahan berulang kali & kemandulan.

“Endometriosis berlaku jika tisu yg rata-rata melapisi bahagian dalam rahim atau dikenali sbg endometrium tumbuh di luar rahim terutama di lebih kurang kawasan pelvis , usus & dalam kondisi yg jarang berlaku di dalam perut atau paru-paru,” ujarnya di acara ceramah menyangkut endometriosis di Hospital Pantai Kuala Lumpur tutorial MyEndosis terhadap 19 Mac dulu.

Tambah dia, punca sebenar penyakit ini sukar ditendtukan. Pakar mempercayai bahawa sel-sel tertentu daripada lapisan rahim bisa saja boleh melimpah ke belakang di sepanjang tiub fallopio semasa tempoh.

Sel-sel ini setelah itu pekat & berdarah bersama tiap-tiap kitaran haid. Kondisi ini boleh berkembang jadi tisu parut & mengikat organ bersama-sama.

Rawatan


Meskipun ga ada penawar utk endometriosis, pelbagai rawatan hormon boleh dilakukan utk mengawal gejala endometriosis utk jangka periode pendek. Rawatan barangkali boleh menghilangkan kesakitan & serta kemandulan namun dgn peredaran periode, endometriosis dapat kembali semula.

Kaedah perawatan serta bergantung sama ada perempuan itu cuma mau menghilangkan simptomnya atau pula mau mendapati anak.

‘’Untuk menahan kesakitan, ubat yg biasa dimanfaatkan terdiri daripada satu golongan ubat yg bercorak bukan steroid tapi memiliki keupayaan anti radang & mengurangkan kesakitan.
 
Baca Juga : Cegah Penyakit Paling Menular di Musim Hujan

‘‘Hormon difungsikan buat mengurangkan kemusnahan yg dikaitkan dgn endometriosis & boleh membantut pertumbuhan tisu-tisu endometrium. Ini serta mencegah penaupan & perekatan antara tisu-tisu,’’ kata Dr. Premitha.

Hormon-hormon ini memberhentikan seketika pengeluaran hormon perempuan oleh ovari. Hormon-hormon yg biasa dipakai yaitu seperti pil perancang keluarga, ubat gonadotropin-releasing hormon (GnRH), progesteron & danazol.

Kesesuaian ubat-ubat tersebut bercorak individu. Kesan samping hormon-hormon tersebut ketara & butuh pengawasan intim daripada doktor. Dia tak mempermudah menghilangkan kesakitan tersedia ada.

“Wanita bersama endometriosis dinasihatkan utk makan makanan organik, mengekalkan diet yg sihat & bersenam dengan cara rutin,” tuturnya.

Dirinya bicara, pembedahan bisa saja dicadangkan utk membuang tisu-tisu endometrium di kawasan pinggul. Trik pembedahan mungkin saja dengan cara terbuka maupun laparoskopi.

“Harus diingatkan, makin serius endometriosis , makin langsung datangnya rungutan selepas pembedahan. Lazimnya, rungutan mungkin saja datang seawal setahun selepas pembedahan.

‘’Sekiranya penyakit endometriosis ini terlampaui serius, pembedahan histerektomi (pembedahan rahim) bisa jadi dicadangkan. Kalau kedua-dua ovari dibuang, endometriosis bisa jadi hilang, demikian pula bersama kesakitan, haid bulanan & keupayaan utk mendapati anak,’’ terangnya.

Penyakit endo­metriosis yakni penyakit berjangka periode panjang. Sewaktu perempuan itu tak putus haid, menopaus, selama itulah rungutan bakal terjadi.

Meski bagaimanapun, rawatan-rawatan terus ada, cuma butuh mencari perawatan mengikut kesesuaian individu.

Nah Untuk Informasi kesehatan lainya dan solusi pengobatan herbal yang efektif dapat anda simak di Toko QnC Jelly Gamat Yang akan Mengulas Seluruh informasi kesehatan terupdate. 
Endometriosis bukan penyakit remeh
Share:
Copyright © Toko QnC Jelly Gamat Di Indonesia | Powered by Design by ronangelo | Blogger Theme by |Distributed By